اقتصاد آیندگان در گرو را چینی ها
در رتبه بندی جهانی کشورها، دو عامل اهمیت دارند: نیروی انسانی و پول. شاید بهتر است تخصصی بگوییم؛ جمعیت و تولید. تا قرن نوزدهم،این دو عامل به همراه هم رشد می کردند.
در رتبه بندی جهانی کشورها، دو عامل اهمیت دارند: نیروی انسانی و پول. شاید بهتر است تخصصی بگوییم؛ جمعیت و تولید. تا قرن نوزدهم،این دو عامل به همراه هم رشد می¬کردند. کشوری که بیشترین جمعیت را داشت، کنترل اقتصاد را نیز در دست داشت. آمریکا به یکباره این تعادل را به هم زد و قدرتمندترین اقتصاد در سال ۱۸۹۰ شد در حالی که یک پنجم جمعیت چین را داشت. اما این تعادل قدیمی کم کم خود را بازیابی نموده و باید پرسید : آیا چین اولین اقتصاد دنیا خواهد بود؟
جواب این سوال را “سیمون کاکس” در مجله مشهور “اکونومیست” این ماه مورد بررسی قرار داده که در متن زیر خواهیم خواند:
بر اساس برخی مقیاس ها، چین هم اکنون نیز اقتصاد اول دنیاست. بر اساس اطلاعات موجود، تولید ناخالص داخلی چین در سال ۲۰۱۴ از آمریکا فراتر رفت و تا سال ۲۰۱۸ نیز حدود یک چهارم از آن بیشتر خواهد بود. این محاسبات ، برآوردهای مالی را به دلار تبدیل خواهد کرد تا دو عدد تولید ناخالص با هم قابل قیاس شوند. چین دوبرابر آمریکا دی اکسید کربن تولید میکند و ۵۰ درصد بیشتر الکتریسیته تولید می کند. حتی اگر چین فاسدترین اقتصاد دنیا باشد، باز هم فاصله زیاد است. اما در بازارهای جهانی ، یوآن پول ملی چین باید با نرخ دلار تبدیل شود که نسبتی حدود ۶.۶ با دلار دارد که خود عدد بزرگی است.
پس چه زمانی اقتصاد چین از امریکا پیشی خواهد گرفت؟! حدود ۶ سال قبل باور رسیدن چین به آمریکا ممکن بود. قبل از آن، تولید ناخالص داخلی چین به سرعت افزایش می¬یافت. نرخ آن از نرخ دلار بیشتر می شد و نرخ های پایین آن به سرعت نرخهای آمریکایی را کنار میزد. نرخ تولید ناخالص داخلی چین بر حسب دلار تنها در سال ۲۰۱۱ حدود ۲۴ درصد افزایش یافت.
در پایان سال ۲۰۱۱، مجله اکونومیست، نموداری ارائه کرد که پیش بینی بحران اقتصادی آمریکا را ترسیم کرده بود.در این نمودار پیش فرض هایی برای رشد، تورم و نرخ انتقال انجام شده بود. هیچ کس باور نمیکرد اقتصاد چین بر حسب دلار بتواند ۲۴ درصد رشد داشته باشد. اما به نظر میرسید یوآن بتواند تا پایان سال ۳ درصد رشد کند.که یعنی قیمت ها در چین از چیزی در حدود ۱۰ سال گذشته نیز بیشتر شود و رشد GDP نیز از صفر به ۷.۷۵ درصد برسد. پیش بینی های آن نمودار نشان می¬داد تاسال ۲۰۱۸ چین بتواند به امریکا برسد.
آن پیشبینی، درست از آب درنیامد. اگرچه چین رشدی در حدود ۷ درصد تا ۲۰۱۱ داشت، یوآن امروزه در برابر دلار بسیار ضعیف است.بنابراین دلار چین هنوز به آمریکا نرسیده است.
به علت تاخیر در روند صعود اقتصادی چین، بازی اقتصادی بین المللی پیچیدگی خاصی به خود گرفته است. تولید ناخالص داخلی چین در نهایت به آمریکا خواهد رسید، اما آیا این کار قبل از رسیدن جمعیت هند به چین انجام خواهد شد؟ شاید چین پس از از دست دادن رتبه جمعیتی خود، تاج و تخت اقتصادی را به دست آورد. برخی تصور می کنند که این اتفاق افتاده است . برخی دیگر با توجه به روش کنترل جمعیتی چین، روند افزایش جمعیت به کندی صورت گیرد.
حتی بر اساس ارقام رسمی ، جمعیت هند به چین بسیار نزدیک است. سازمان ملل بر این باور است که جمعیت چین تا سال ۲۰۲۴ از چین بیشتر خواهد شد. که به چین تنها ۶ سال فرصت می¬دهد تا بتواند در هر دو زمینه جمعیتی و اقتصادی رتبه نخست جهان باشد.
برای نزدیک شدن به آمریکا در زمان مناسب، تولید ناخالص داخلی دلاری چین باید حدود ۱۲ درصد، افزایش بیاید این بدین معنا است که ۶ درصد رشد پیدا کند و در زمینه یوآن نیز حدود ۵.۹۶ درصد رشد نیاز است و ۳ درصد تورم نیز ایجاد خواهد شد. شواهد موجود اقتصادی دنیا، این اتفاق را غیر ممکن نخواهد ساخت.